FEHAC kwaliteitsklasse indeling

In een taxatierapport wordt een kwaliteitsomschrijving van het voertuig opgenomen om de getaxeerde waarde te onderbouwen. Voor uniformiteit heeft FEHAC in samenwerking met taxateurs van klassieke voertuigen een omschrijving van die kwaliteitsklassen opgesteld.

De taxatierapporten van Beerens Taxaties zijn FEHAC goedgekeurd en hier staat de kwaliteitsklasse van het getaxeerde voertuig dan ook in vermeld.
Hieronder worden de verschillende kwaliteitsklassen toegelicht.


1. Uitmuntend
Optisch en technisch in topstaat. Origineel, zonder waarneembare gebreken, beschadigingen of gebruikssporen. Restauratie volgens destijds geldende specificaties. Potentieel concourswinnaar.

Een voertuig waarbij men ook bij nauwkeurige beoordeling geen enkel gebrek kan vaststellen. Voor een staat 1 voertuig geldt dat het in de toestand verkeert, die te vergelijken is met de toestand bij aflevering ‘af fabriek’. In niet-gerestaureerde nieuwstaat of een perfecte restauratie. Een uitmuntend voertuig komt zeer zelden voor.


2. Zeer goed
In zeer goede, niet-gerestaureerde staat verkerend voertuig dan wel vakkundig gerestaureerd. Met geringe gebruikssporen.

Een voertuig dat er bij eerste beschouwing uitstekend uitziet, maar bij nauwkeurige beoordeling toch wat lichte gebruikssporen heeft. Nauwelijks slijtage in de technische delen. Vaak een oudere restauratie of een zeer goed geconserveerd origineel voertuig.    

 

3. Goed
In gebruikte toestand met normale gebruikssporen overeenkomstig de ouderdom van het voertuig. Gebruiksklaar, kan direct deelnemen aan het verkeer. Geen directe reparaties noodzakelijk.

Er kunnen gebreken, gebruikssporen en slijtage zichtbaar zijn. Een voertuig dat beschikbaar is om te kunnen gebruiken. Veel klassieke voertuigen zullen in deze conditie zijn.


4. Matig
Een voertuig dat nog wel inzetbaar is. Compleet in alle onderdelen. Wel met direct zichtbare gebruiks- en slijtagesporen. Enige corrosie mogelijk. Eenvoudige reparaties zijn noodzakelijk.

Een voertuig dat wel compleet is, maar dat wel onderhoud, reparatie of vervanging van slijtagedelen nodig heeft.


5. 
Slecht
Niet rijklare toestand. Veel werk nodig aan het gehele voertuig om het weer rijvaardig te maken. Er ontbreken dikwijls meerdere onderdelen.

Een restauratieobject dat veel tijd en werk vergt om er weer een rijklaar voertuig van te maken. Bij eerste aanblik al duidelijke gebreken zichtbaar. Onderdelen ontbreken of liggen er los naast.