Veel gestelde vragen over taxeren

Bij Beerens Taxaties kunt u terecht voor een gedegen, onafhankelijke taxatie van uw Harley-Davidson® en Porsche 911® luchtgekoeld. Maar wat is taxeren nu eigenlijk en waarom is dit van belang? En hoe gaat het taxeren in zijn werk?

Hieronder hebben we het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen verzameld. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wat is taxeren?

Taxeren is het uitgebreid inspecteren van een motorvoertuig. Het gaat hierbij zowel om de technische als visuele kenmerken en eigenschappen. Dit resulteert in een taxatiewaarde. Deze waarde wordt samen met alle bevindingen, schriftelijk vastgelegd in een taxatierapport.

Waarom een taxatie laten uitvoeren?

Taxeren is niet alleen belangrijk voor oldtimers en klassiekers van 25 jaar of ouder, maar is net zo zeer van belang bij youngtimers of andere bijzondere hedendaagse motoren en auto’s. Denk hierbij ook aan zelf- en custombouw.
Maar waarom is het verstandig en soms zelfs noodzakelijk om een taxatie te laten uitvoeren?

Voor de verzekering:

  • De getaxeerde waarde dient ter bepaling van de premie. En, nog veel belangrijker, als vaste waarde van uitkering bij schade of diefstal. (Conform art. 7:960 BW. )
  • Indien uw motorvoertuig alleen WA is verzekerd, bent u ook goed gedekt bij een “niet schuld” schade. In dit geval moet de verzekering van de tegenpartij de schade vergoeden op basis van de taxatiewaarde en niet op basis van de dagwaarde.
  • Kunt u bij schade geen geldig taxatierapport overleggen, dan kan het zomaar zijn dat uw voertuig onterecht total loss wordt verklaard en dat u slechts de dagwaarde krijgt uitgekeerd.

 Voor fiscale doeleinden:

  • De taxatie dient als basis voor het bepalen van de economische waarde voor zakelijk gereden motorvoertuigen ouder dan 15 jaar, dit i.v.m. de gunstige lage fiscale bijtelling.
  • Wanneer u een motorvoertuig wilt inbrengen in de zaak of juist naar privé wilt halen.
Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Een taxatierapport kent over het algemeen een geldigheidsduur van maximaal 36 maanden. De geldigheidsduur kan echter per verzekeringsmaatschappij verschillen. Raadpleeg hiervoor uw polis of vraag dit na bij uw tussenpersoon of verzekeraar.

In bepaalde gevallen kan het ook verstandig zijn om eerder een hertaxatie te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld als de marktprijzen zijn gestegen of als er aanpassingen aan het motorvoertuig zijn uitgevoerd.

Kan een taxatie aan de hand van foto's worden uitgevoerd?

Nee, dat is niet mogelijk. Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van het voertuig en om dit goed op waarde te kunnen bepalen, dient er altijd een fysieke inspectie plaats te vinden.

Waar vindt een taxatie plaats?

Wij taxeren uw motor of auto aan huis of op een andere door u gewenste locatie binnen ons werkgebied.

Wat is het werkgebied van Beerens Taxaties?

Wij verzorgen vanuit onze locatie in Tilburg taxaties in een groot deel van Nederland. Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.

Hoe lang duurt een taxatie?

Wij nemen ruim de tijd voor het inspecteren van uw voertuig. Gemiddeld zal dit 45 minuten in beslag nemen.

Moet een voertuig gepoetst zijn voor de taxatie?

Wanneer een voertuig niet schoon is, is dit minder goed te beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lak / chroom laag. We bevelen dan ook aan om het voertuig schoon te maken voorafgaand aan de inspectie.

Wat moet er bij een taxatie aanwezig zijn?

Behalve het voertuig, is het van belang dat alle relevante informatie om een goed beeld te krijgen van het voertuig en de waarde hiervan, bij de taxatie aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kentekenbewijs, de onderhoudshistorie, restauratieverslagen, een eventueel eerder afgegeven taxatierapport, facturen en foto’s van reparaties. Verder zijn ook eventuele extra sloten en de gegevens van de alarminstallatie en certificaten van belang voor de taxatie.  

Hoe ziet een taxatie er inhoudelijk uit?

Tijdens de taxatie vindt een uitgebreide inspectie van het voertuig plaats. Het gaat hierbij zowel om de visuele aspecten als de technische werking ervan. Ook wordt er een laklaagdikte meting uitgevoerd over het gehele voertuig (auto). De conditie en kwaliteit van het voertuig worden beoordeeld volgens de FEHAC kwaliteitsklasse indeling. Uiteraard vindt er ook een gesprek met u als eigenaar plaats, tenslotte weet u het meeste van het voertuig.

Vervolgens wordt op basis van de geldende marktprijzen, publicaties van het merk, type en uitvoering en na eventuele raadpleging van specialisten met specifieke voertuigkennis, de vervangingswaarde bepaald. Dit is het bedrag waarvoor een vergelijkbaar type voertuig van gelijke kwaliteit, staat en leeftijd kan worden aangeschaft. 

Hoe ontvang ik het taxatierapport?

U ontvangt het taxatierapport als PDF bestand via e-mail. Dit kunt u indienen bij uw tussenpersoon of verzekeraar en indien gewenst zelf uitprinten.

Door welke verzekeraars wordt het taxatierapport geaccepteerd?

Beerens Taxaties is als erkend Register-Taxateur aangesloten bij de VRT. Tevens zijn de taxatierapporten FEHAC erkend en voorzien van het keurmerk ‘FEHAC Goedgekeurd Rapport’. Dit betekent ook dat de taxatie conform artikel 7:960 van het Burgerlijk Wetboek is. Hierdoor worden de taxatierapporten van Beerens Taxaties gegarandeerd door alle verzekeraars geaccepteerd.